Byta kakel i köket

Kaklet i köket behöver inte täcka en stor yta för att vara en väsentlig del av inredningen. Att byta ut kaklet kan därför vara ett sätt att förändra hur köket känns. Har man dessutom inte bytt kakel sedan man skaffade sitt hus eller lägenhet kan det vara roligt att få välja något eget.

Välja kakel

Att välja kakel är inte det enklaste man kan göra. Utbudet är minst sagt stort och det är svårt att säga vilket som är bäst. Mycket är så klart en smaksak men man kan även tänka till lite extra angående en del detaljer. Till att börja med bör man titta på storleken och mäta hur många plattor man får plats med beroende på storleken man väljer. Större utrymme passar ofta bättre med större plattor och tvärs om. Ett ljust kakel kan också vara fördelaktigt i mindre kök då det hjälper till att skapa ett luftigare intryck.

Förberedelser

Se till att ta alla nödvändiga mått och räkna fram antalet plattor som behövs. Men se alltid till att köpa några plattor extra bara utifall att en eller två olyckor skulle ske. Kolla även så alla nödvändiga verktyg och gott om fogmassa finns hemma inför början av projektet. Innan det gamla kaklet kan rivas är det bäst att köksbänken och golvet täcks över med plast för att skydda det. Dra sedan ut spisen och ta loss eventuella lister. Ett bräckjärn kan ofta fungera alldeles för att riva kaklet i köket, men en borrmaskin med bilfunktion är nog bättre om det en stor yta det handlar om. Eventuella rester av den gamla fästmassan måste också avlägsnas. Innan det nya kaklet sätts upp är det viktigt att ytan är jämn. Större skador kan man laga med murbruk och mindre hål och ojämnheter fixar man enklast med spackel. Slipa slutligen bort ojämnheterna.

Sätta kaklet

Börja alltid sätta kaklet i et hörn. Sprid fästmassan jämnt med en tandad spackelspade och börja sätt plattorna nerifrån och upp. Sätt fogkryss i varje hört för att vara säker på att fogen blir lika stor överallt. När plattorna inte går jämnt ut mäter man ut och gör en rits i en platta och knäcker den med kakelskäraren. En platta bör dock aldrig skäras till mindre än 5 cm bred. Kanten där den delas bör sättas mot väggen eller ett hörn för att det ska synas så lite som möjligt. Sprid sedan ut fogmassan med en gummispackel så att alla fogar fylls i helt. När de börjar torka kan man torka rent all massa som är utanpå själva plattorna. Och om avslut fyller man fogen mellan nedre plattorna och köksbänken med silikon.