Att måla om huset

Husets fasad är det första du ser när du kommer hem, men även andra som åker förbi och även dina grannar. Det kanske är dags att måla om huset. Ingenting håller en evighet och så även en husfasad. Vanligtvis så behövs ett hus inte målas om på 10 till 15 år om det är gjort efter konstens alla regler.

Du ser oftast om det är i behov av ommålning. Det kan vara ett rätt så omfattande arbete att måla om huset och det kan ha sina fördelar att anlita någon som gör detta åt dig. En målerifirma gör det betydligt snabbare än vad du själv skulle kunna göra. Oavsett om du anser dig vara en duktig hemmasnickare/målare. Vädret spelar en stor roll när man ska måla om sitt hus, regn är det värsta men även stekhet sol är inte allt för bra.

Man kan säga att det är tre steg när en fasad ska målas. Förarbetet – som innebär att förbereda huset för en omgång färg, tvätta fasaden och skrapa bort all lös färg. Detta är viktigt för att få ett så bra resultat som möjligt. Målning – lagom varm och torrt väder är vad som behövs för att kunna måla om ett ett hus. Det gäller att använda rätt verktyg i form av penslar och roller för att få ett bra slutresultat. Efterarbete – plocka ihop efter sig och se till så att allt spill tas bort och om man maskerat något så plockas detta undan.

För att behålla sin fasad i ett bra skick så kan du med fördel tvätta din fasad varje år. Då kan du även passa på att förbättra om det skulle behövas målas på någon stans på fasaden. Genom ett grundligt underhåll av din fasad så kommer huset att hålla sig fräschare längre och du kanske kan vänta ytterligare något år innan du behöver måla om igen.